Kürti Béla Sporttörténeti Múzeum

Cegléd sportjának múltját 1884-től jegyzik a kutatók. Az immár 130 évre visszavezethető események részletes feltárására 1978-ban alakult meg a helyi Sporttörténeti Bizottság, Kürti Béla testnevelő tanár és szertorna edző jóvoltából.
Kürti Béla Sporttörténeti Múzeum

1992. május 12-én Gallov Rezső sportügyekért felelős államtitkár avatta fel a Gubody utcai a helyi sporttörténeti gyűjtemény első rendszeresen látogatható kiállítását.

Lelkiismeretes gyűjtőmunkájuk eredménye ma már három teremben tekinthetik meg a kíváncsi látogatók. Megannyi sporttal kapcsolatos relikvia, díj, érem, oklevél és dokumentum látható itt, hogy teljes képet adjanak a város illetve környéke sport történelméről és természetesen sportolóiról. A gondosan rendszerezett gyűjteményben megtalálható valamennyi világ- és Európa-bajnokságon, olimpián résztvevő sportoló, aki Cegléd szülötte, vagy valamilyen módon a városhoz köthető.

A vitrinekben és tárolókban nemcsak a 20 olimpikon változatos és sok színes tárgyát bemutató emlékek emelhetőek ki.
Szondy István olimpiai- és világbajnok öttusázó, a birkózó világbajnok Gál József - mellesleg Cegléd város díszpolgárai - díjain felül láthatóak a többi olimpikon emlékei, azután az Európa-bajnokaink ( Ecser Károly, Csordás György, Máthé Sára, Bódi Jenő, Ungvári Miklós és Lőrincz Tamás ) díjai, a kontinens válogatottak, Zsengellér Gyula (labdarugó) és Pásztor István (kézilabdázó) emléktárgyai is. De büszkék lehetünk a világbajnoki bronzérmes Reznák János (birkózás), Gyikóné Simon Gizella(kézilabda) , valamint az Európa-bajnoki bronzérmesünk Harczi Zsolt ( asztalitenisz ) nálunk látható medáljaira is.

Látogatási idők:

Elérhetőség:

Cím: 2700 Cegléd, Gubody u 9. (Városközpont, "TV torony" mellett)
Telefon: 06/53/316-930 és 06/30/214-0883
E-mail: sporttort@fibermail.hu

Fotók

Térkép