Kossuth Lajos Gimnázium

A tanítás a szép szecessziós épületben 1899. szeptember 1-én kezdődött meg. A gimnázium akkoriban a Czeglédi Magyar Királyi Állami Főgymnasium nevet viselte. Dobos János mérnök százezer forintos felajánlását követően alapította a város.
Kossuth Lajos Gimnázium

Kossuth nevének a viselését 1919-ben engedélyezték, majd 1972-től kapta a Kossuth Lajos Gimnázium nevet. Az épületet Pártos Gyula tervezte. A tágas előcsarnokot emléktáblák díszítik. A folyosókat színes ornamentika borítja, a második emeletén egy Kossuth Lajos mellszobor található Dísztermében jazz esteket, rendezvényeket tartanak. A gimnázium előkertjében az elhunyt tanárok és diákok emlékét Orisek Ferenc fafaragó kopjafája őrzi.

A gimnázium épületét többször renoválták, bővítették, felújították, de homlokzati része őrzi eredeti állapotát. A legnagyobb belső átalakítás 1974-1980 között zajlott le. Az iskola nem zenei profilú gimnázium, ennek ellenére világhírű leánykarral büszkélkedhet, amelynek vezetője a 2012-ben Liszt-díjjal kitüntetett Soltészné Lédeczi Judit tanárnő. A kórus több nemzetközi versenyt, kórusolimpiát is megnyert. Jártak Walesben, Kanadában, Norvégiában, Görögországban, Spanyolországban és Lengyelországban. Rendszeresen képviselik a várost Erdélyben, a testvérvárosokban.

Fotók

Térkép