Városháza

A régi épület egy XVIII.. századbeli egyszárnyú, boltíves épület volt. A boltív fölött egy kőoroszlán dombormű volt látható.1889-ben, Gubody Ferenc polgármestersége idején tarthatatlannak látszott az épület megóvása, s új épület építését határozták el.
Városháza

Először a Vasút utcai rész lebontása kezdődött el. Ezen a részen volt az istálló, a rendőrségi fogházak, s rozogasága miatt „kivívta” a közvélemény ellenszenvét. Végre 1889. augusztus 23-án a közgyűlés 99 szavazattal 25 ellenében új épület mellett döntött. 15 pályamű érkezett, melyekből a bírálóbizottság Az „Alföldnek” jeligéjű pályázatot vásárolta meg (Márkus Ágoston és Illyés Gyula budapesti építészek terve) Az első kapavágás 1891. március 23-án kezdődött a földmunkákkal. Az alapkőletétel 1891. május 6-án volt Gubody Ferenc polgármester, a városi tisztikar, a tanács, az építőbizottság jelenlétében. Végül 1893-ban készült el az egyemeletes közép rilazitos, felette kétsíkú tetővel - legömbölyített, kis kupolával fedett, kiemelt sarkokkal kiképzett impozáns építmény: az eklektikus városháza. Az 1930-as évek elején a belső szárnyra emeletet húztak, s alaposan felújították.

A főbejáraton keresztül jutunk az oszlopcsarnokba (aulába), ahonnan díszlépcső vezet az emeletei galériás díszteremhez, melyet két kisebb tanácskozó terem fog közre. A lépcsőházban függ Kapussy György: Dózsa kivégzése festmény. A festőművész 1972-ben tartott országos Dózsa-ünnepségeken felbuzdulva, és korára való tekintettel Ceglédnek ajándékozta a festményt. 1982-ben. A festményt 1942-ben festette. Rögtön kiállították a Műcsarnokban, ahol nagy elismerést kapott. A kiállítást megtekintette Horthy kormányzó úr Keresztes –Fischer belügyminiszter. Távozásuk után telefonon utasították a Műcsarnok vezetőségét, hogy távolítsák el a képet, mert lázításra sarkall. A képet 1982. december 17-én adták át a városnak. A festő 1986-ban halt meg, temetésén lerótta kegyeletét a város küldöttsége is.

A városházát 1993-ban a centenárium alkalmából ismét felújították, 1995-ben pedig esti díszkivilágítást kapott.

Fotók